Pristupačnost

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Vikend istarskog tartufa: od gastronomije do predavanja

03.11.2013.

Veliki, mali, crni, bijeli, svježi i konzervirani. Za njima ovog vikenda u Buzetu vlada interes veći no ikada. Tartufi su ovdje glavna gastronomska meka. Kako i ne bi bili kada se u prostranom šatoru površine 800 kvadratnih metara, smještenom na Mašimovoj škuji, održava 11. Vikend festival istarskog tartufa. Bijelo istarsko zlato, kako ga često nazivaju, tijekom jučerašnjeg je dana privukao rekordan broj posjetitelja, naročito stranaca. A to posebno veseli, istakla je direktorica Turističke zajednice Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković, jer su pojačanim marketniškim aktivnostima doprijeli i do gostiju na obali.

- Ovogodišnja sezona je na razini 2010. s time da je cijena znatno niža, gotovo prepolovljena. Kilogram prve klase sada stoji oko tisuću i sto eura. Ipak, nadamo se boljoj sezoni jer se vremenski uvjeti mijenjaju, kazao je predstavnik tvrtke koja se bavi otkupom i preradom tartufa Marko Puh. Dodaje kako je sajam izrazito dobro posijećen i najbolji otkako se on održava.

Predstavlja se ovdje rekordnih 60 izlagača te još pet tvrtki koje se bave otkupom i preradom tartufa. Pored domaćih, autohtonih proizvoda od meda, pršuta, sira, voćnih sokova pa do lavande, ovogodišnja novina je eko kutak. Izlagači dolaze iz više zemalja, a sve zahvaljujući projektu GROW EU koji za cilj ima razmjeniti znanje zemalja partnera: zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, a predstavljaju se i gradovi Novi Bečej, Knjaževci i Sarajevo. Time je sajamska ponuda dodatno obogaćena.

- Predstavljamo pet vrsta štrudli: mak, orasi, jabuka, višnje i rogač. Prvi put smo u Buzetu i jako nam je lijepo. Ovo je odličan projekt. Štrudle su ragrabljene što znači da ima prostora za suradnju i otvaranje novog tržišta, kazao je Duško Pajić iz Novog Bečeja. Općina Koper prezentira svoju kulturnu, sportsku i gastronomsku ponudu: biciklističke staze, vina, maslinova ulja, ali i tartufe iz koparskog zaleđa. Štand partnera iz Italije ističe se rakijom od magarećeg mlijeka, parmigianom reggianom i mortadelom od magarca.

Velik je interes i za radionicom izrade tjestenine. Ovdje Vilma Jeletić brojnim posjetiteljima pokazuje kako se mijese fuži, njoki i lazanje. Tik do nje, a u sklopu ponude "Buzet na pjatu" i predstavljanja konobe Most, tjestenina završava u loncu odnosno u tanjuru začinjena podzemnim gomoljom. U popodnevnim satima kuhaču preuzima SrđanaJevtić iz Masterchefa. U Maloj školi kuhanja podučava kako pripremiti omlet s tartufima. U sklopu sajma održana je i izložba pasa.

NOVOST PREDAVANJA

Po prvi puta, a u sklopu projekta GROW EU, održana su predavanja u Hotelu Fonatana. Nakon predstavljanja zemalja partnera (Italija, Slovenija i Srbija) i poljoprivredne politike, primjera dobre prakse i know-how, voditeljica razvojnih programa Jasenka Kapuralin iz Agencija za ruralni razvoj govorila je na temu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i o Programu ruralnog razvoja 2014.-2020.  Robert Slezak iz Bio Budućnosti predstavio je nove tehnologije i mjere u uzgoju tartufa, dok je prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma govorio o zaštiti staništa tartufa.

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet