Vikend istarskog tartufa: od gastronomije do predavanja
03.11.2013.
Veliki, mali, crni, bijeli, svježi i konzervirani. Za njima ovog vikenda u Buzetu vlada interes veći no ikada. Tartufi su ovdje glavna gastronomska meka. Kako i ne bi bili kada se u prostranom šatoru površine 800 kvadratnih metara, smještenom na Mašimovoj škuji, održava 11. Vikend festival istarskog tartufa. Bijelo istarsko zlato, kako ga često nazivaju, tijekom jučerašnjeg je dana privukao rekordan broj posjetitelja, naročito stranaca. A to posebno veseli, istakla je direktorica Turističke zajednice Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković, jer su pojačanim marketniškim aktivnostima doprijeli i do gostiju na obali.
- Ovogodišnja sezona je na razini 2010. s time da je cijena znatno niža, gotovo prepolovljena. Kilogram prve klase sada stoji oko tisuću i sto eura. Ipak, nadamo se boljoj sezoni jer se vremenski uvjeti mijenjaju, kazao je predstavnik tvrtke koja se bavi otkupom i preradom tartufa Marko Puh. Dodaje kako je sajam izrazito dobro posijećen i najbolji otkako se on održava.
Predstavlja se ovdje rekordnih 60 izlagača te još pet tvrtki koje se bave otkupom i preradom tartufa. Pored domaćih, autohtonih proizvoda od meda, pršuta, sira, voćnih sokova pa do lavande, ovogodišnja novina je eko kutak. Izlagači dolaze iz više zemalja, a sve zahvaljujući projektu GROW EU koji za cilj ima razmjeniti znanje zemalja partnera: zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, a predstavljaju se i gradovi Novi Bečej, Knjaževci i Sarajevo. Time je sajamska ponuda dodatno obogaćena.
- Predstavljamo pet vrsta štrudli: mak, orasi, jabuka, višnje i rogač. Prvi put smo u Buzetu i jako nam je lijepo. Ovo je odličan projekt. Štrudle su ragrabljene što znači da ima prostora za suradnju i otvaranje novog tržišta, kazao je Duško Pajić iz Novog Bečeja. Općina Koper prezentira svoju kulturnu, sportsku i gastronomsku ponudu: biciklističke staze, vina, maslinova ulja, ali i tartufe iz koparskog zaleđa. Štand partnera iz Italije ističe se rakijom od magarećeg mlijeka, parmigianom reggianom i mortadelom od magarca.
Velik je interes i za radionicom izrade tjestenine. Ovdje Vilma Jeletić brojnim posjetiteljima pokazuje kako se mijese fuži, njoki i lazanje. Tik do nje, a u sklopu ponude "Buzet na pjatu" i predstavljanja konobe Most, tjestenina završava u loncu odnosno u tanjuru začinjena podzemnim gomoljom. U popodnevnim satima kuhaču preuzima SrđanaJevtić iz Masterchefa. U Maloj školi kuhanja podučava kako pripremiti omlet s tartufima. U sklopu sajma održana je i izložba pasa.
NOVOST PREDAVANJA
Po prvi puta, a u sklopu projekta GROW EU, održana su predavanja u Hotelu Fonatana. Nakon predstavljanja zemalja partnera (Italija, Slovenija i Srbija) i poljoprivredne politike, primjera dobre prakse i know-how, voditeljica razvojnih programa Jasenka Kapuralin iz Agencija za ruralni razvoj govorila je na temu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i o Programu ruralnog razvoja 2014.-2020. Robert Slezak iz Bio Budućnosti predstavio je nove tehnologije i mjere u uzgoju tartufa, dok je prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma govorio o zaštiti staništa tartufa.