Na Fešti Sv. Ane same gurmanske delicije
23.07.2012.
Miris crnog, svježeg tartufa širio se u subotu popodne Goričicom. Ondje je, naime, bilo izloženo 30 kilograma gomolja. Dio je to ponude u sklopu Fešte Sv. Ane koju Mjesni obor Buzet već tradicionalno priređuje u srpnju.
Fešta je počela rekreativnom biciklijadom. Predstavio se zatim mladi buzetski Error band. Iste je večeri otvorena i izložba crnog tartufa Giancarla Zigantea. Bila je to uvertira za izradu "buzetskog doručka", jaja na oko s crnim tartufima. Kako to čine profesionalci pokazali su Valentino Jerman i Bojan Gržentić u ime Restorana Zigante i David Brnobić u ime Hotela Fontana. Koristili su affettato i ribani crni tartuf.
- Sezona crnog tartufa nešto je lošija u odnosu na lanjsku. Razloge je moguće tražiti u dugotrajnoj suši, rekao je Giancarlo Zigante, Guinnessov rekorder u pronalaženju najvećeg bijelog tartufa. Dodaje kako je potražnja za crnim gomoljem sve veća, sve ga više i ugostiteljskih objekata nudi.
Cijena je znatno niža od bijelog tartufa pa si ga može priuštiti veći broj ljudi, smatra Zigante. Trenutna cijena kilograma crnog tartufa iznosi 1200 kuna. Najveći primjerak izložen u subotu težio je 250 grama.
Nudilo se na Goriči još 30-ak vrsta kolača. Za njih su se pobrinule lokalne domaćice. Sav prihod od prodaje kolača poslužit će za nastavak obnove crkvice Sv. Ane i druge radne akcije Mjesnog odbora. čino Rušnjak nudio je jela istarske kuhinje. Svoje je aktivnosti predstavila i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije - Klub u Buzetu. Za večernju su se zabavu pobrinuli Igor Doričić i grupe Štrace i Fiesta. Održan je i prvi susret klarinetista. Nastupalo je osam orkestara.