Na Fešti sv. Ane same delicije: promoviran buzetski doručak
17.07.2011.
Više od sedamdeset vrsta domaćih kolača, buzetski doručak, te tradicionalna istarska kuhinja bogata je gastronomska ponuda ponuđena sinoć mnogobrojnim posjetiteljima Goričice gdje se održala Fešte sv. Ane. Naime, četrdesetak vrijednih domaćica Mjesnog odbora Buzet koji je zajedno s Radio Zonom organizator manifestacije, bile su zadužene za "slatki" dio večeri. Kolači su se prodavali po simboličnoj cijeni od 15 kuna, a sav prihod poslužit će za obnovu crkve sv. Ane i uređenje vidikovca.
Dok je ugostitelj čino Rušnjak nudio jela tradicionalne istarske kuhinje, tvrtka Zigante tartufi predstavila se delicijama od tartufa. Sretnici iz publike bili su akteri kulinarskog showa u kojem su spremali buzetski doručak – jaja na oko s crnim tartufom.
- Dobro je što Buzet ima manifestaciju u samom centru grada ljeti s obzirom da se gradska fešta održava u rujnu. Mjesni odbor Buzet ima vrlo sadržajnu i originalnu feštu kroz koju će se do kraja godine promovirati takozvani "buzetski doručak", jer već tri godine priprema jaje s tartufima po uzoru na neka francuska mjesta poznata po crnim tartufima. Buzetski doručak možemo odlično brendirati putem naše nove i luksuzne hotele, što su vlasnici mnogih takvih objekata već i potvrdili, kazao je direktor Radio Zone, Robert Marušić.
- Potražnja crnih tartufa raste iz godine u godinu. Sezona tog crnog gomolja je u punom jeku. Gljivu se nalazi i unatoč sušnom razdoblju. Tržišna cijena trenutačno iznosi 2500 kuna za kilogram prve klase, kazao je Giancarlo Zigante.
Predsjednik MO Buzet, Zlatko Zugan, zahvalio se domaćicama što su pripremom slastica dale doprinos ovoj ljetnoj fešti. Također, pohvalio je i sve mještane koji su nesebičnim zalaganjem i trudom omogućili da fešta uspije i potraje dugo u noć.
Za zabavni dio večeri brinuli su: domaća klapa Boškarin, Replay band i ansambl Awsenik.