Fritada i Rozga za najuspješniju Subotinu
09.09.2013.
Divovska fritada od 2013 jaja i 10 kilograma bijelog tartufa pripremljena je u subotu navečer na središnjem buzetskom Trgu Fontana povodom proslave Dana Grada. Fritada, otkako je Buzet proglašen gradom tartufa 1999. godine, tradicionalno se priprema u tavi teškoj jednoj tonu što budi poseban interes kako građana tako i brojnih posjetitelja pučke fešte Subotine.
U pipremanju gurmanske delicije ove su se godine okušali buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, estradne zvijezde Jelena Rozga i Gabrijela Galant iz grupe Nola te nezaobilni Guinnessov rekorder u pronalaženju najvećeg bijelog tartufa, Giancarlo Zigante. Ipak, glavnu je riječ imao kuhar Damir Modrušan koji je uz pomoć djelatnika Zigante restorana za pripremu više od 1000 porcija delicije još koristio maslac, maslinovo ulje i sol. Ribanju podzemnog gomolja posebno se veselila Jelena Rozga. Iako ne boravi često u kuhinji, tartuf obožava jesti pa se ovog zadatka vrlo rado primila.
Sezona lova na tartufe službeno počinje 15. rujna no već se sada može naslutiti, rekao je Giancarlo Zigante, da će se biti riječ o jednoj prosječnoj sezoni. Cijena sviježeg, bijelog tartufa tek se počela formirati te ona za sada iznosi oko 600 eura po kilogramu, kaže Zigante.
Buzet se u subotu, osim u pripremanju fitade, iskazao i kao domaćin. Naime, na središnjem se trgu okupio rekordan broj posjetitelja pa možemo reći kako je ovogodišnja Subotina bila najuspješnija do sada otkako je pučka fešta ponovno pokrenuta. Doprinos tome dala je i trenutno jedna od najpopularnijih domaćih pjevačica Jelena Rozga. Još su nastupali Abba show, Jozefina i Trio Rio te mlade nade MIK-a. Na maloj pozornici ispred Narodnog doma publiku su zabavljali Nola i BeBop sax quartet. Sve je kulminiralo ponoćnim laser showom.