Smotra u Humu: Domaća rakija je naša medižija
26.10.2011.
U cilju populariziranja domaćih rakij, a pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija", Udruga Hum, buzetska i istarska Turistička zajednica organiziraju u nedjelju, 30. listopada 11. Smotru domaćih rakij u Humu.
Organizatori pozivaju proizvođače ove vrste alkoholnog pića da se svojim proizvodom predstave na humskoj smotri. Po propozicijama, proizvođač može prijaviti najviše 7 rakija (sedam boca minimalno 0.75l), od svake vrste po jednu: bisku, domaću običnu, rakiju s rudom, medenicu, šljivovica – krekovica, brinjevača – smrička te rakije sa travama, voćem ili šumskim plodinama. Pozivaju se, također, i proizvođači voća u rakiji: grojza, čerišnja, višnja, žižula, smokva, oskoruša i drugih.
Boce trebaju biti bez etiketa, a na prijavljivanju će biti označene brojevima kako bi prosudbena komisija bila nepristrana. Po propozicijama biti će dodijeljene zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te posebno Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju, te posebna diploma za najbolju ambalažu.
Program počinje već u podne. Naime, od 12 do 14 traju prijave na Polači nakon čega slijedi zabava, degustacija za publiku, folklor i muzika. Proglašenje najboljih rakija je u 16 sati.
Organizator se i ove godine pobrinuo da iz Huma nitko ne ode gladan. Tako će se unutar glagoljaške utvrde nuditi maneštra, kobasice, bakalar, kostanji i neki drugi gurmanski specijaliteti.
Organizatori pozivaju proizvođače ove vrste alkoholnog pića da se svojim proizvodom predstave na humskoj smotri. Po propozicijama, proizvođač može prijaviti najviše 7 rakija (sedam boca minimalno 0.75l), od svake vrste po jednu: bisku, domaću običnu, rakiju s rudom, medenicu, šljivovica – krekovica, brinjevača – smrička te rakije sa travama, voćem ili šumskim plodinama. Pozivaju se, također, i proizvođači voća u rakiji: grojza, čerišnja, višnja, žižula, smokva, oskoruša i drugih.
Boce trebaju biti bez etiketa, a na prijavljivanju će biti označene brojevima kako bi prosudbena komisija bila nepristrana. Po propozicijama biti će dodijeljene zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te posebno Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju, te posebna diploma za najbolju ambalažu.
Program počinje već u podne. Naime, od 12 do 14 traju prijave na Polači nakon čega slijedi zabava, degustacija za publiku, folklor i muzika. Proglašenje najboljih rakija je u 16 sati.
Organizator se i ove godine pobrinuo da iz Huma nitko ne ode gladan. Tako će se unutar glagoljaške utvrde nuditi maneštra, kobasice, bakalar, kostanji i neki drugi gurmanski specijaliteti.