Sezonalnost na stolu buzetskih ugostitelja - počeli Dani šparoga
03.04.2016.
S ciljem promocije eno-gastro ponude Buzeštine i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji, te slavljenja sezone šparoga, Turistička zajednica Grada Buzeta u suradnji s ugostiteljima s područja Buzeta, Udruženjem obrtnika Buzet, te Gradom Buzetom, organizira "Dane šparoga" koji se održavaju od 02. travnja do 15. svibnja 2016., u vrijeme kada su šparoge na vrhuncu sezone. Povodom ulaska među 5 finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma u 2015. godini, u buzetskoj Turističkoj zajednici odlučili su zajedno s ugostiteljskim objektima kreirati promotivne menije na bazi šparoga, a suradnja se nastavlja i između samog ugostitelja te lokalnog proizvođača čiji se proizvodi koriste za spravljanje jela (jaja, brašno, vino, maslinovo ulje, tartufi, te ostalo).
U ovu gastronomsku manifestaciju uključeno je dvanaest ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u Danima šparoga, a to su restoran hotela Fontana i Stara oštarija, konobe: Roko, Most i Old River, pizzeria Ježić, svi iz Buzeta, konoba Volte iz Kozari, Santa Terra iz Sovinjaka, restoran Toklarija iz Sovinjskog Polja, Ročka konoba iz Roča, konoba Kolinasi iz Kolinasi, te Humska konoba iz Huma.
Za vrijeme manifestacije moguće je kušati raznovrsna jela sa šparogama po promotivnim cijenama.
Osim "Dana šparoga", organizirat će se dani nedeve i samoniklog bilja, ovisno o mjesecu u kojem se održavaju kako bi se i dalje poštivala pravila sezonalnosti u gastornomiji, a do sada su održani dani tartufa i dani divljači.