Na Vikend festivalu istarskih tartufa rekordan broj izlagača
30.10.2013.
Buzet za vikend postaje centar gastronomskih užitaka. Ovdje se, naime, jedanaestu godinu za redom održava Vikend festival istarskog tartufa. U prostranom šatoru površine 800 kvadratnih metara, postavljenom na Mašimovoj škuji, predstavit će se rekordnih 60-ak izlagača te još pet tvrtki koje se bave otkupom i preradom tartufa.
- Predstavljaju se proizvođači tipičnih istarskih proizvoda. Posebno će biti naznačeni tartufari, a novost je kutak s proizvodima nositeljima eko markice, istakla je direktorica TZ Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković.
Izlagači dolaze iz pet zemalja (Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije), a sve zahvaljujući projektu GROW EU koji za cilj ima razmjeniti znanje zemalja partnera. Naime, partneri Festivala su zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, a predstavljat će se i gradovi Novi Bečej, Knjaževci i Sarajevo.
- Iako je sajam već nekoliko godina međunarodnog karaktera, pokušali smo ga dodatno internacionalizirati, i to preko projekta GROW EU. Osim primjera dobre prakse, u znanstveno-edukativnom djelu imat ćemo priliku upoznati prednosti koje nosi Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, naučiti o uzgoju tartufa kao jednom vidu perspektive u Buzetu te o zaštiti samog staništa tartufa, kazao je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.
Sajam počinje u subotu mini pustolovnom utrkom "Lov na tartufe". Oba dana održavanja sajma u vremenu od 11 do 19 sati traje izložba, degustacija i prodaja tartufa te tipičnih istarskih proizvoda. Popodnevni sati rezervirani su za predstavljanje buzetskih ugostitelja te radionicu izrade domaće tjestenine. Tu je i mala škola kuhanja s kuharima iz Masterchefa. U subotu će se od podne na dalje u kongresnoj dvorani Hotela Fontana održati edukativne radionice i predavanja na temu tartufa. Po prvi puta u hotelu se priređuje i "Ples tartufara". Proglašenje najboljeg vina po izboru posjetitelja i naj štanda na rasporedu je u nedjelju popodne.
- Predstavljaju se proizvođači tipičnih istarskih proizvoda. Posebno će biti naznačeni tartufari, a novost je kutak s proizvodima nositeljima eko markice, istakla je direktorica TZ Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković.
Izlagači dolaze iz pet zemalja (Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije), a sve zahvaljujući projektu GROW EU koji za cilj ima razmjeniti znanje zemalja partnera. Naime, partneri Festivala su zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, a predstavljat će se i gradovi Novi Bečej, Knjaževci i Sarajevo.
- Iako je sajam već nekoliko godina međunarodnog karaktera, pokušali smo ga dodatno internacionalizirati, i to preko projekta GROW EU. Osim primjera dobre prakse, u znanstveno-edukativnom djelu imat ćemo priliku upoznati prednosti koje nosi Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, naučiti o uzgoju tartufa kao jednom vidu perspektive u Buzetu te o zaštiti samog staništa tartufa, kazao je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.
Sajam počinje u subotu mini pustolovnom utrkom "Lov na tartufe". Oba dana održavanja sajma u vremenu od 11 do 19 sati traje izložba, degustacija i prodaja tartufa te tipičnih istarskih proizvoda. Popodnevni sati rezervirani su za predstavljanje buzetskih ugostitelja te radionicu izrade domaće tjestenine. Tu je i mala škola kuhanja s kuharima iz Masterchefa. U subotu će se od podne na dalje u kongresnoj dvorani Hotela Fontana održati edukativne radionice i predavanja na temu tartufa. Po prvi puta u hotelu se priređuje i "Ples tartufara". Proglašenje najboljeg vina po izboru posjetitelja i naj štanda na rasporedu je u nedjelju popodne.