Pristupačnost / a / A

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Na Festivalu tartufa sljubljene delicije istarskog podneblja

10.11.2014.

Proglašenjem najboljeg vina po ocijeni publike, sinoć je u prostranom šatoru na Mašimovoj škuji završio najbogatiji gastronomski vikend u posezoni na Buzeštini. Naime, u sklopu Festivala istarskog tartufa ovdje se tijekom dva dana nudilo same delicije: od pršuta, sira i maslinovog ulja pa do njegovog veličanstva – bijelog istarskog tartufa. Ukupno se predstavilo rekordnih 70-ak izlagača domaćih proizvoda te šest tvrtki koje se bave otkupom i preradom tartufa.

Sajam je svoja vrata otvorio u subotu ujutro, dok se svečano otvorenje simbolično održalo dva sata kasnije kada su tartufe na fritadu naribali buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i istarski župan Valter Flego. U popodnevnim je satima održana Mala škola kuhanja uz vrsnog kuhara i radionica izrade domaće tjestenine. Predstavila se i Konoba Most. Uz sam šator, na smotri i reviji pasa ponovno su predstavljeni vrijedni psi tartufari, ali i druge pasmine s i bez rodovnice. Orijentacijsko trčanje i MTB utrka "Lov na tartuf" prebačena za dan kasnije zbog loših vremenskih uvjeta.

Primamljivi mirisi šatorom su se širili i u nedjelju, kada su nagrađeni najljepši primjerci istarskog gomolja. Tako je tvrtka Natura tartufi dobila priznanje za najteži tartuf sajma. Kapitalac je težio nešto više od pola kilograma. Tvrtka Karlić tartufi nagrađena je za najfotogeničniji afrodizijak po izboru buzetskih fotografa, te za "tartuf festivala", kategorija u kojoj se ocjenjivala boja, miris, tvrdoća, izgled, veličina... Tartufe su toga dana s tjesteninom sljubljivali Hotel Fontana i Hotel Vela Vrata.

Ako je suditi po broju posjetitelja i 15-ak organiziranih autobusa, koji su tijekom vikenda pohodili Festival tartufa, sajam je ispunio svrhu. Želja je, naime, od njegovih samih početaka da brendira Buzet kao grad tartufa i popuni smještajne kapacitete u posezoni, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Buzeta, Nada Prodan Mraković. Dodala je kako su sajam najviše pohodili Austrijanci, pa Talijani, Slovenci, Nijemci i brojni Hrvati.

Inače, publika je najboljim vinom ocijenila kapljicu "Žbitar" Elija Matijašića.

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet