Pristupačnost

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

GROW EU projektom razmijenili primjere dobre prakse

05.11.2013.

U Buzetu je 2. i 3. studenog 2013. godine održan 11. Vikend festival istarskog tartufa. Sajam je održan u prostranom šatoru površine 800 kvadratnih metara. Predstavilo se rekordnih 60 izlagača autohtonih proizvoda te još pet tvrtki za otkup i preradu tartufa. Pored eko kutka, domaćih, autohtonih proizvoda od meda, pršuta, sira, voćnih sokova, lavande i dr., ovogodišnja novina je projekt GROW EU. Projekt ima za cilj razmjeniti znanje zemalja partnera: Slovenije, Italije i Srbije, pa su na sajmu predstavljeni proizvodi iz pobratimljenih općina Kopra i Quattro Castella te prijateljskog grada Novog Bečeja. Naime, projekt GROW EU sufinancira se u sklopu programa EACEA "Europa for Citizens", a obuhvaća susrete pobratimljenih i prijateljskih gradova, čiji je glavni cilj suradnja i razmjena znanja gradova o konkurentnosti, rastu i razvoju poljoprivrede u Europskoj zajednici. Vrijednost projekta je 15 tisuća eura.

- Predstavljamo pet vrsta štrudli: mak, orasi, jabuka, višnje i rogač. Prvi put smo u Buzetu i jako nam je lijepo. Ovo je odličan projekt. Štrudle su ragrabljene što znači da ima prostora za suradnju i otvaranje novog tržišta, kazao je Duško Pajić iz Novog Bečeja. Općina Koper je prezentirala svoju kulturnu, sportsku i gastronomsku ponudu: biciklističke staze, vina, maslinova ulja, ali i tartufe iz koparskog zaleđa. Štand partnera iz Italije isticao se rakijom od magarećeg mlijeka, parmigianom reggianom i mortadelom od magarca.

Više od stotinu sudionika projekta iz Novog Bečeja, Quattro Castella i Kopra na sajmu su imali priliku sudjelovati u cooking showu, radionici izrade domaćih tjestenina kao i kušati gastronomske delicije s istarskog područja. Bila je to prilika i za razmjenu iskustva s lokalnim proizvođačima te na primjeru dobre prakse iz Buzeta otići obogaćeni dobrim, ali i korisnim iskustvom.

Tijekom trodnevnog boravka u Buzetu sudionici su iznosili lokalna iskustva s naglaskom na poljoprivredi, razvoju održivog gospodarstva i planove za daljni rast i konkurentnost svake regije. Nakon što je u petak održana prezentacija projekta, u subotu su u šatoru izloženi proizvodi,  dok  se u Hotelu Fontana održala prezentacija projektnih partnera te edukativna radionica. Voditeljica razvojnih programa Jasenka Kapuralin iz Agencija za ruralni razvoj govorila je na temu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i o Programu ruralnog razvoja 2014.-2020. Robert Slezak iz Bio Budućnosti predstavio je nove tehnologije i mjere u uzgoju tartufa, dok je prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma govorio o zaštiti staništa tartufa.

Nedjeljni dan je iskorišten je za upoznavanje kulture i baštine Buzeštine. Sudinici su tako posjetili najmanji grad na svijetu Hum i Roč, mjesta poznata po glagoljici i Gutembergovoj preši. Obišli su i pogon tvrtke Natura tartufi koja se bavi otkupom i preradom tartufa. Gradonačelnici Buzeta i Novog Bečeja, Siniša Žulić i Saša Šućurović, te dogradonačelnici Kopra i Quattro Castella, Daniel Cep i Alberto Olmi, u nedjelju su potpisali sporaz o partnerskoj suradnji. EU IZVJEŠTAJ

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet