Pristupačnost / a / A

T.: 052/662-726 // F: 052/662-676 //
E: info@buzet.hr // Facebook // Youtube

Novosti

Dejan i Denis prave najbolji bakalar

18.11.2012.

Najbolji bakalar na bijelo prave Dejan Buršić i Denis Krušvar iz Mjesnog odbora Krušvari. Odlučili su to sinoć predstavnici deset od ukupno jedanaest buzetksih mjesnih odbora natječući se u pripremanju bakalara u starim, drvenim skledama i, rekli bi Svetomartinjci, s drvenim baticama (velikim kuhačama). Ukupno je sinoć istučeno 20 kilograma bakalara.

- Koristili smo samo one namirnice koje nam je organizator, MO Sv. Martin pripremio: ribu, ulje, sol, papar, kuhani krumpir i zaprženi češnjak, komentirao je pobjednički dvojac odgovarajući na pitanje u čemu leži tajna najbolje pripremljenog bakalara. Dejan i Denis, naime, na natjecanju sudjeluje već treću godinu za redom, a pobjedu s odnijeli čak dva puta. Ipak, priznali su, bakalar pripremaju i kod kuće.

A da tradicija istarskih nonića ne izumre bio je Glavni motiv pokretanja ove manifestacije.
-U povijesti je Sv. Martin bilo tranzicijsko mjesto. Ljudi iz Ćićarije ovuda bi prolazili prilikom odlaska u središnju i južnu Istre kako bi mijenjali kupus i ovce za ono što nisu mogli proizvesti sami: žitarice i vino. Sveti Martin je oduvijek bio vinorodan kraj. Tako se na dan Martinje uvijek spremao kupus s ovcom. Međutim, kako su se ljudi s Ćićarije raselili, a mještani Sv. Martina postali bolje platežne moći, na taj su dan počeli kuhati i bakalar, pojašnjava Žarko Draščić, predsjednik MO Sv. Martin. Natjecanje stoga služi kako bi se i mlade generacije uključile u njegovanje starih običaja. U tom pogledu, sinoć je u domu izlagala Dorijana Sinčić. Predstavila se rukotvorinama: skledom, kuhačama, metlama od sirka, pletenim košarama i dr. Jedna od skleda pripala je i pobjedničkom paru.

No Martinja ne bi bila Martinja da nema i kapljice dobrog vina, pa se pored natjecanja u pripremanju bakalara održala i degustacija mladog vina. Izloženo je 25 uzoraka 21 proizvođača s područja Sv. Martina. Vina su ocjenjivali posjetitelji. Najboljim su proglasili bijelo vino Damira i Igora Počekaja, a crno Danila Cerovca.

Grad Buzet

Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. Zaljubi se u suncem obasjane zidine. Udahni mirise njegovih šuma. Kušaj bogate okuse domaćih delicija. Prepusti se doživljajima, upoznaj njegove najskrovitije kutke, osjeti avanturu, postani dio prirode. U Buzetu pronađi sebe.

Kontaktirajte nas
  • Grad Buzet
  • II. istarske brigade 11
  • 52420 Buzet