Buzet po starinski jedan od devet proizvoda Istra Inspirita
16.03.2012.
Starogradski jezgra Buzeta ovog će ljeta biti obogaćena novom turističkom ponudom. Naime, ovdje će se 23. lipnja, 11. kolovoza i 30. rujna održati program "Buzet po starinski". Riječ je o jednoj od devet priča projekta Istra Inspirit, novog kulturno-turističkog proizvoda Istarske županije, IRTA-e i Županijske turističke zajednice, čija je voditeljica Manuela Hrvatin koja naglašava kako je želja novom ponudom oživjeti pojedino povijesno razdoblje na način da se uprizore istarski mitovi i legende. Buzet će se predstaviti cijelim nizom zanimljivih sazdržaja. Prema riječima direktorice buzetske Turističke zajednice, Nade Prodan Mraković, programom od tri sata turistima će biti predstavljena povijest, kultura, tradicija, gastro okusi, praktički sve što Buzet i Buzeština nude.
- Odlučili smo stvoriti proizvod "Buzet po starinski" na bazi "Subotine po starinski". Program je prvenstveno namijenjen turistima. Njime će turisti koji posjete Buzet moći doživjeti duh i dah starih vremena kroz okuse, mirise, ples i igru. Biti će otvorena stara pekara u kojoj će moći sudjelovati u pripremi kruha, muškarci će zaigrati na pljočke, žene će se urediti kako bi bile dame, cijelo vrijeme pratit će ih muzika gunjaca, posjetit će muzej, upoznat se s Buzetskom naušnicom. Sve će dodatno biti obogaćeno gastro ponudom iz koje treba izdvojiti starinsko jelo krumpir sa radićem i pancetom. Nudit će se i lokani proizvodi, a tih će dana biti otvorene i radionice češljare, kovačije...Turisti će na kraju dobiti potvrdu da su bili ovdje, rekla je direktorica TZ-a Prodan Mraković napominjući kako je želja da turisti ovo područje dožive interakcijom.
- Odlučili smo stvoriti proizvod "Buzet po starinski" na bazi "Subotine po starinski". Program je prvenstveno namijenjen turistima. Njime će turisti koji posjete Buzet moći doživjeti duh i dah starih vremena kroz okuse, mirise, ples i igru. Biti će otvorena stara pekara u kojoj će moći sudjelovati u pripremi kruha, muškarci će zaigrati na pljočke, žene će se urediti kako bi bile dame, cijelo vrijeme pratit će ih muzika gunjaca, posjetit će muzej, upoznat se s Buzetskom naušnicom. Sve će dodatno biti obogaćeno gastro ponudom iz koje treba izdvojiti starinsko jelo krumpir sa radićem i pancetom. Nudit će se i lokani proizvodi, a tih će dana biti otvorene i radionice češljare, kovačije...Turisti će na kraju dobiti potvrdu da su bili ovdje, rekla je direktorica TZ-a Prodan Mraković napominjući kako je želja da turisti ovo područje dožive interakcijom.