Grad Buzet

II. istarske brigade 11
52420 Buzet
tel.: 052/662-726
fax: 052/662-676
e-mail: info(at)buzet.hr

Limena glazba

GD Sokol - Limena glazba

Limena glazba „Sokol“ Buzet osnovana je 1905. godine i prva je hrvatska limena glazba u Istri. Prvim dirigentom glazbe postaje Ferdo Majcen iz Škednja kod Trsta, za čijeg je djelovanja nabavljeno čak 24 instrumenata. Prvi nastup limene glazbe održan je u travnju 1906. godine u dvorani Društvenog doma u Sv. Martinu. 1907. godine, glazba nastupa na svečanosti otvaranja Narodnog doma u Buzetu. Slijedećih godina glazba se financira svirajući na svečanostima i plesovima u Buzetu i okolnim mjestima.

Mobilizacijom gotovo svih glazbara u Prvi svjetski rat, pohranjivanjem instrumenata u prostorije Narodnog doma te razbijanjem limene glazbe na četiri manje podružnice (Štrped, Veli Mlun, Sv. Ivan i Sv. Martin), vlasti su htjele oslabiti društvo. Unatoč zabrani rada 1926. godine, glazba ipak djeluje obnavljajući se mlađim članovima. Nakon Drugog svjetskog rata, dirigentom postaje Ivan Flego Žnjidar. 23. listopada 1946. godine kao jedina aktivna glazba u Istri, Limena glazba „Sokol“ Buzet nastupa na dočeku Josipa Broza Tita u Opatiji.

Nakon motivacijskog nastupa u Opatiji, glazba djeluje s manjim usponima i padovima do 1954. godine kada glazbu preuzima Branko Jirasek, profesor u osnovnoj školi, koji stvara novi podmladak i proširuje djelatnost glazbe na okolna sela. 1968. godine dirigentsku palicu glazbe preuzima Ivan Živković, koji u limenu glazbu uključuje 25 mladih glazbara. Odlaskom Ivana Živkovića, 1976. godine, nastupa kriza koja je ublažena dolaskom novog dirigenta, Rikarda Perčić.

1978. godine na Velom Mlunu, na inicijativu mlunske omladine, ponovno se okupljaju glazbari koji prihvaćaju prijedlog Danila Cerovca da se ponovno pokrene rad buzetske limene glazbe te je osnivačkom skupštinom 9. rujna 1979. godine ponovo oživljen rad Glazbenog društva. Fabio Vatovec iz Čežeri kod Kopra, 1981. godine preuzima dirigentsku palicu sve do 2004. godine, kada ga nasljeđuje njegov sin Robert Vatovec.

1983. godine na inicijativu Branka Jiraseka, koji je vodio limenu glazbu „Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice, naše se dvije glazbe zbratimljuju. 2008. godine obilježena je 25. godina zajedničkog druženja i nastupanja oba glazbena društva. 2005. godine, godine kada je limena glazba obilježila svoj 100-ti rođendan, u Buzetu se po treći put održavaju Susreti limenih glazbi Istre (1985., 2000. i 2005. godine). Te iste godine, 2005., Manuel Černeha preuzima vodstvo nad buzetskom limenom glazbom.

Od 1980. godine do danas, buzetska limena glazba redovito nastupa na Susretima limenih glazbi Istre, Raspjevanoj Buzeštini, Subotini i tradicionalnim zajedničkim druženjima s limenom glazbom „Lovro Ježek“ te na mnogim ostalim kulturnim manifestacijama na Buzeštini i Istri.

Mješoviti pjevački zbor

GD Sokol - Mješoviti pjevački zbor

Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva «Sokol» Buzet osnovan je 1945. godine. Do 1948. godine vodio ga je Ivan Hlabše Tita, a zatim Kazimir Munić pod čijim je ravnanjem ovaj zbor osvojio 1. mjesto na velikom Susretu zborova u pulskoj Areni. Nakon višegodišnje stanke rad zbora obnavlja se 1973. godine pod vodstvom Stjepana Čanžara, učitelja u buzetskoj osnovnoj školi. Ponovno slijedi stanka, a rad zbora nastavlja se 1982. godine kada zbor preuzima prof. Benjamin Makovec iz Pirana. Uz njegovo vodstvo zbor djeluje naredne dvadeset i dvije godine. 2004. i 2005. godine zborom ravna prof. Ines Kovačić iz Pazina, a od 2006. dirigentica zbora je Ileana Perosa iz Pule.

Zbor je zabilježio mnogo nastupa u zemlji i inozemstvu. Stalni je sudionik Raspjevane Buzeštine, Subotine, susreta zborova Naš kanat je lip u Poreču, susreta istarskih zborova "S pjesmom zajedno"... 2007. godine zbor nastupa na Danima duhovne glazbe CroPatria u Splitu. Svečanim koncertom u prosincu 2007. godine zbor je obilježio 25. godišnjicu kontinuiranog rada.
Tijekom godine organizira i nekoliko samostalnih koncerata na području Buzeštine, a posebno se ponosi nastupima u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. Krajem 2006. godine izdaje i svoj prvi CD pod nazivom "22 godine zajedno" koji rezimira rad zbora pod ravnanjem prof. Benjamina Makovca.

Na repertoaru nalaze se klasične zborske, crnačke duhovne, sakralne i zabavne kompozicije. Posebno njeguje istarsku narodnu glazbu velikih istarskih skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, Slavka Zlatića, Josipa Kaplana i dr.

Klapa Pinguentum

Klapa Pinguentum

Muška klapa "Pinguentum" osnovana je 1994. godine u sklopu Glazbenog društva "Sokol". Osnivači su bili  osmorica mladića iz Buzeta i okolice, pod vodstvom Sanjina Radovića. Prosjek godina članova je bio ispod 20 godina, pa su u to vrijeme bili jedna od najmlađih klapa. Klapu tada čine: Mikele Presel (1. tenor), Elvis Kodelja, Leo Nežić (2. tenori), Elvis Krulčić, Vedran Radović (baritoni), Sanjin Radović, Sandro Draščić i Elvis Nežić (basi).

Ta postava djeluje tri godine. Bilo je manjih izmjena članova, pa su u tom razdoblju u klapi pjevali i Dijego Nežić, Dorjan Kodelja i Vlado Nemarnik (Boško). Nastupaju uglavnom na lokalnim smotrama klapa i  drugim kulturnim manifestacijama. Klapa prestaje s radom u jesen 1997. godine.

Prekid djelovanja traje punih osam godina. U tom razdoblju bilo je nekih pokušaja oživljavanja klape, ali u početku uglavnom bezuspješnih. Dolaskom novih članova u mješoviti pjevački zbor, koji pokazuju velik interes i za klapsku pjesmu, stvari se mijenjaju nabolje. Početkom 2005. godine stvara se kritična masa, ideje o osnivanju klape postaju sve glasnije. U studenom iste godine, pala je odluka. Na koncertu povodom stote godišnjice glazbenog društva, nastupt će i klapa. Dogovorom, preuzeto je ime stare postave, Pinguentum. Novu postavu klape čine: Aleksandar Pavletić (1. tenor), DKlaparagan Markežić, Mikele Presel (2. tenori), Igor Jermaniš, Sanjin Radović (baritoni), Nenad Medica i Sandro draščić (basi). Voditelj je i dalje Sanjin Radović. Kraće vrijeme u klapi je kao 2. tenor pjevao i Slaven Zlatić.

Klapa Pinguentum

U početku klapa nastupa na festivalima i smotrama klapa u Istri i Primorju te drugim kulturnim i turističkim manifestacijama na Buzeštini. Tu završavaju sve ambicije. Unatoč tome, postiže solidne rezultate. Na Festivalu istarskih klapa "Pivajući sva smo blaga stekli" 2006. godine klapa je osvojila 1. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda, a 2007. godine na istom festivalu klapa osvaja nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Počinju se redati značajniji nastupi, a na poticaj kolega iz klapskog svijeta, klapa se prijavljuje za FDK Omiš. U skladu s tim i probe postaju intenzivnije. Od nastupa možemo izdvojiti klapske minijature na Trsatskoj Gradini, susrete klapa u Crikvenici, "Bašćinski glasi" u Rijeci i „More ti si čežnja“ u Zagrebu. Počinje i suradnja s pulskim glazbenikom Brunom Krajcarom. U listopadu 2007. godine klapa je održala i samostalni cjelovečernji koncert u njemačkom gradu Karlsruheu.

2008. godine klapa je bila aposlutni pobjednik Festivala istarskih klapa u Buzetu osvojivši 1. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda i publike te nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Iste godine na večeri debitanata Festivala dalmatinskih klapa, osvojila je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i proglašena je najboljim debitantima ovogodišnjeg festivala. U finalnoj večeri omiškog festivala osvaja brončani Štit s povijesnim grbom grada Omiša (3. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda) i brončani Leut grada Omiša (3. nagrada publike). Višednevni boravak u Dalmaciji iskoristili su za sudjelovanje na smotrama u Kostanjama, Vodicama i večeri pobjednika FDK-a u Tribunju.

U studenome, klapa je nastupila na koncertu klapa nagrađenih na FDK-u "Pismo moja, hrli tamo" u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

Preuzeto s www.gd-sokol.hr