Grad Buzet

II. istarske brigade 11
52420 Buzet
tel.: 052/662-726
fax: 052/662-676
e-mail: info(at)buzet.hr

Buzet - Grad tartufa

Šuma u okolici Buzeta domovina je zakopanog blaga – istarskog bijelog i crnog tartufa. Tartuf, taj gastronomski div, započinje svoju veliku gozbu u rujnu. Provedite Dane tartufa u društvu divova.

O tartufu

Tartuf je podzemna gomoljasta gljiva specifična okusa koja se smatra vrhuncem gastronomije. Raste u srcu Istre, u vlažnoj i sivoj zemlji u šumama nedaleko Buzeta kojima protječe rijeka Mirna. To skriveno blago pronalazi se uz pomoć posebno dresiranih pasa.

Područje na kojem se mogu pronaći tartufi je na sjeverozapadu do Buzeta i Lanišća do rijeke Raše na labinskom području i južno do Pazina.
U dolini rijeke Mirne mogu se naći, u svijetu, vrlo cijenjeni bijeli tartufi koji dozrijevaju u ranu jesen te crni kojih se može naći i zimi i ljeti.

Divovska fritada s tartufima

Divovska fritada s tartufima

Godine 1999. Buzet je proglašen Gradom tartufa u Zoni tartufa koja se proteže na tri upravna područja: Grad Buzet, Općina Oprtalj, Općina Motovun. U središtu tih upravnih područja nalazi se Motovunska šuma, stanište istarskog bijelog tartufa (tuber magnatum), skupocjenog gomolja čija se vrijednost mjeri u gramima. Specifičnog je mirisa, pomalo neuglednog izgleda, ali zato izvanrednog okusa. Osim bijelog tartufa ovo područje obiluje i drugim vrstama crnog tartufa ( Tuber Aestivum Vitt, Tuber ubicatum, Tuber melanu sporum).

Svake godine, drugog vikenda u mjesecu rujnu, uoči crkvenog praznika Sv. Marije Male (Dana Grada Buzeta – tradicionalna Subotina) na Trgu Fontana priprema se divovska fritada sa tartufima (preko 2000 jaja i 10 kg tartufa) u tavi teškoj oko 1000 kg, promjera 2,5 m. Time započinju i Dani tartufa na području Zone tartufa. Naime, sezona bijelog tartufa traje od rujna do kraja studenog, a to je pravo vrijeme da prvi puta vaše nepce osjeti okus bijelog tartufa. Od siječnja do rujna beru se crni tartufi.

Vikend tartufa

Vikend tartufa

U sklopu "Dana tartufa 2002.", Turistička zajednica Grada Buzeta organizirala je po prvi put prodajnu izložbu pod nazivom Vikend tartufa. Ta se manifestacija održava prvi vikend u studenom. Cilj manifestacije je promocija, degustacija i prodaja tartufa kao jedinstvenog gastro proizvoda na ovom području, te drugih kvalitetnih autohtonih proizvoda (med, sir, maslinovo ulje, vino, rakije, gljive, keksi, …), promocija vikend turizma, te Buzeta kao Grada tartufa. Jedan od važnijih ciljeva koji se postiže ovom manifestacijom svakako je i produljenje turističke sezone.

Na prodajnoj izložbi koja se održava u velikom šatoru (osim prve godine kad je izložba bila u hotelu Fontana u Buzetu), a u samom centru grada Buzeta, sudjeluju tvrtke registrirane za promet tartufima, te brojni proizvođači autohtonih proizvoda sa područja Buzeštine, ali i iz susjednih Buja, Kaštelira, Brtonigle i Grožnjana. Osim gastro ponude, na izložbi se održava i prigodan kulturno - zabavni program uz zvuke triestine, bajsa i vijulina.

"Tartufo vero"

Tartufo vero

Klub kvalitetnih restorana i konoba "Izvorni tartuf - Tartufo vero" čine isključivo restorani iz začarane Zone tartufa, restorani i konobe koji se umješno i iskreno ophode s tartufom i gostom. Izdvojili smo tri ugostiteljskih objekata, među mnogima koji nude tartuf, poradi kvalitete u prezentaciji i serviranju tartufa, sljubljivanja jela na bazi tartufa s vinima, poznavanja svih vrsta bijelog i crnog tartufa te posebnih tartufskih sezonskih menija.

Na području Grada Buzeta tu cijenjenu titulu dobili su sljedeći restorani:

  • Gostiona Toklarija, Sovinjsko Polje 11, tel. 00385 52 (0) 663 031 (Gault Millau).
  • Restoran Vrh, Vrh 2, tel. 00385 52 (0) 667 123.
  • Restoran Stara Oštarija, Petra Flega 5, Buzet, tel. 00385 (0)52 694 003.

 

Napomenimo da se i u ostalim restoranima i konobama Buzeštine, isto tako, nude jela od tartufa.

Preuzeto s www.tz-buzet.hr