Grad Buzet

II. istarske brigade 11
52420 Buzet
tel.: 052/662-726
fax: 052/662-676
e-mail: info(at)buzet.hr

Hum

Hum

Ako ikoji grad posjeduje snagu magnetske privlačnosti, onda je to Hum. Iz njegovih se zidina, sa zvonika, s ruševnih balatura i iz Sivih kamenih stijena na kojima je uzdignut, iskrada šapat starine. Pronađeš li vremena, prijatelju, osluhni tu stoljetnu priču. Uđi u grad čista srca. Na jednoj od alki velikih bakrenih vrata Tebi je namjenjena pozivna pjesma:

Tom malom gradiću
u pohode dođi,
na kamenu tvrdu
toplina vri

Obilazak grada u pet minuta. U Humu je i to moguće. A Ti si poželio još malo uživati u ljepoti koja ti se nudi. Poželio si sjesti u hladovinu ljetne terase ili uz pravo istarsko ognjište. U tom slučaju, čeka te gostoljubivost domaćina u Humskoj konobi i izvrsna kulinarska ponuda.

Na cesti izmežu Roča i Huma (7 km ) s obe strane ceste podignut je spomenik glagoljici koji je postavljen 1977. godine. To je ALEJA GLAGOLJAŠA čiji je idejni začetnik književnik Zvane Črnja, a osmislili su je prof. dr. Josip Bratulić i kipar Želimir Janeš. Čini je jedanaest kamenih spomen-obilježja: Stup Čakavskog sabora, Stol Ćirila i Metodija, Sijelo Klimenta Ohridskog, Vidikovac Grgura Ninskog, Glagoljski lapidarij, Klanac hrvatskog Lucidara, Uspon Istarskog razvoda, Zid hrvatskih protestanata i heretika, Odmorište žakna Jurja, Spomenik otporu i slobodi te Vrata Huma. Želite li znati nešto više o Aleji glagoljaša, glagoljici i Humu, kupite knjižicu HUM-izlet u najmanji grad na svijetu.

Roč

Roč

Na mjestu gdje bjelina vapnenastih stijena Ćićarije i Učke prelazi u sivozelenu dolamu laporastih hrptova i plodnih dolina, nalazi se gradić Roč.

Danas mu tepaju da je "gradić sunca, slobodnih ptica i ljudi dobre volje". Pomalo u zavjetrini, u tišini crkava i  sigurnosti bratovština, cvala je jedna kultura kojoj je predložak bilo pismo, slavensko pismo glagoljica - dar svete braće Ćirila i Metodija. Glagoljaštvo je u Roču ostavilo mnogobrojne duhovne i materijalne pečate. Neki su sačuvani i do današnjih dana.

Prijatelju,
zastani u Roču, razgledaj povijesna zdanja, ali i nove kamene skulpture i druga ostvarenja vrhunskih umjetnika - prijatelja Roča. Svakako zasjedni uz Županski kameni stol ispred Ročke konobe i kušaj bisku - ljekovito i afrodizijsko piće, a u konobi zatraži specijalitet kuće.

Sovinjak

Sovinjak

Kad u dolini Mirne s glavne ceste Buzet - Ponte Porton skreneš lijevo gore, u strmo brdo, nakon 3 km asfaltne ceste, stići ćeš na krasnu visoravan i na njoj srednjovjekovno naselje - Sovinjak.

Predahneš li u hladu krošnjasta kestena, u dvorištu velike župne crkve, ispred tebe puca predivan vidik: uska dolina Mirne, stiješnjena "Kamena vrata ", Mlunska pitoma polja i vinogradi, a dolje prema sjeveru gorovita Ćićarija...

Tu podno stoljetna kestena, kameni sunčani sat drijema. Stoji ura. Stoji vrijeme u kamenoj poeziji Sovinjaka. Živo je samo u "Karoci" - simpatičnoj, novootvorenoj seoskoj gostionici u kojoj oganj na starom ognjištu - kaminu vragolasto pucketa, širi se miris pečenih kobasica, a zvuk "trieštine" mami na ples.

Kilometar od Sovinjaka, cestom prema istoku, u okružju stoljetnih maslina, bremenita trsja, smokava, u zuju pčela - Sovinjsko Polje. Kraj ceste, prvo što dočeka gosta, omanja kuća u hladu cedrova - gostionica "Toklarija", a unutra raj za dušu i okrepu čovjeka.

Vrh

Vrh

Vrh je na najvišoj visoravni razgranatog briježja što ga sjeverno polukružno obilazi Mirna a na jugu Botonega. Šumovito područje s poznatim tartufima na obroncima južne Vrhuvštine, 8 km od Mirne, pola od toga usporedo razinom bistre rijeke gdje odlično uspjeva gljiva tartuf, ostala 4 km valja se naglo uspinjati preko sela Barušića i Luskića do nadmorske visine 397 m.

Vrh mjestašce na 397 metara nadmorske visine s otprilike 130 stanovnika čaroban je biserčić usred Istre, znan i po tome što se s crkvenog zvonika, za lijepa dana, vide Julijske Alpe, i što se s njega mogu izbrojiti čak 153 mjesta, s jezerom Butoniga i nedalekim Motovunom koji je, kao kruna brežuljka na kojem dominira, duboko srastao sa svojom okolinom! Dokle god pogled dopire na sve četiri strane nižu se divni krajolici s ucrtanim starim kamenim hižama pojedinih nastanjenih mjesta kao na listovima albuma koloriranih slika.Vrh stoga s pravom nosi naziv "Istarski vidikovac".

Vrh je poznat i po svojem vinu nad vinima "jedino koje ženu drži lijepom i nakon pića", po riječima čuvene markize de Pompadour, jedino je vino koje se ne može demokratizirati! Kao luksuz i istoznačnica za parajlijski provod, šampanjac je nedostižan ustupak vlastitim željama. Pa ipak, svratite li do Vrha možete si priuštiti užitak u pravome, nepatvorenu šampanjcu koji kao blažena tekućina izaziva osmijeh na licu pilca i ne muči ga mučninama i glavoboljama drugog jutra.

Poznat je i po svojoj Biski kao pravom simbolu starinskih naslijeđenih vrijednosti.

Vrh je i pravo mjesto za gurmanske čari. Svjetski poznati restoran "Vrh" stoji vam na usluzi da i vi probate čari istarske kuhinje, sa svojom tradicijom dugom 23 godine kao pokazateljem vrhunske kvalitete.

Ako i samo skoknete do Vrha nauživati se čistog zraka i odmoriti oči na krajolicima iz dječjih bajki ili potražiti Alpe pogledom kao ostvarenje želja maštom, skoro da je nužno doživljaj upotpuniti biskom ili pjenušcem. A ukradete li ovome svijetu sa sve manje šarma svoj malen komadić sreće, podijelite je s osobom do koje vam je stalo uz  nestašne iskre skrivene u boci pjenušca ili erotsku aromu biske!