Grad Buzet

II. istarske brigade 11
52420 Buzet
tel.: 052/662-726
fax: 052/662-676
e-mail: info(at)buzet.hr

Kultura
09.12.16. 09:39

111 godina buzetskog Sokola

U subotu, 10. prosinca, u buzetskom će se Narodnom domu, s početkom u 18 sati, obilježiti 111. godišnjica Glazbenog društva "Sokol". Svečanost se sastoji iz dva kulturna programa: promocije knjige i koncerta. Posjetiteljima će se predstaviti nova, velika monografija Društva koja je upravo izašla iz tiska pod naslovom "111 godina Glazbenog društva Sokol". Nakon promocije, sokolaši će svojoj vjernoj publici podariti i prigodni svečani koncert na kojem će nastupiti sve sekcije Društva: limena glazba, mješoviti pjevački zbor i klapa Pinguentum.
Impozantan rođendanski poklon Društvu, svečanu monografiju, veliku ilustriranu knjigu koja govori o stogodišnjoj povijesti buzetskoga Sokola i svim njegovim sekcijama i članovima kroz jedanaest desetljeća postojanja ove udruge, predstavit će predsjednik Društva Sanjin Radović te glavna urednica izdanja Mirjana Pavletić.

Izdavači monografije su Glazbeno društvo Sokol i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta. Autori tekstova su: Danilo Cerovac, Alojz Čargonja, Mirjana Pavletić i Ana Pernić. U uredništvu su radili: Alen Černeka, Željko Jurjević, Rade Krota, Mirjana Pavletić, Ana Pernić, Ivan Počekaj, Mikele Presel i Sanjin Radović, a svoj su obol projektu dali i suradnici: Mira Đusić, Mirjan Flego, Edo jerman, Bojan Krota, Matija Nežić, Milan Nežić, Saša Nikolić, Rikard Perčić, Vladimir Pernić, Josip Sirotić i Sava Vukić. 

Knjiga je opremljena s 300-tinjak fotografija, uglavnom iz arhiva GD Sokol Buzet, POU-a "Augustin Vivoda" Buzet, KUD-a "Lovro Ježek" Marija Bistrica, Zavičajnog muzeja Buzet, Glasa Istre te privatnih zbirki članova i Društva i suradnika. Monografija ima 264 stranice u boji, velikog je monografskog formata, u tvrdom je uvezu, a sadrži i sažetke na talijanskom i engleskom jeziku koje potpisuju Matija Nežić i Gabrijela Jerman. 

Knjigu je grafički oblikovao David Ivić, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku.