Grad Buzet

II. istarske brigade 11
52420 Buzet
tel.: 052/662-726
fax: 052/662-676
e-mail: info(at)buzet.hr

Turizam
27.01.17. 12:49

Peto godišnje doba u Buzetu - kreće karneval

Maškarano ludilo na području Buzeta počinje već ove subote!

Subotnji program u Krušvarima započinje u 18 sati ceremonijom podizanja pusta i primopredaje vlasti. U 19.00 sati u Marčanegli počinje dječja maškarana matineja, a u 21 sat počinje maskenbal. U Društvenom domu Sv. Martin 04. veljače održat će se Dječja maškarana matineja, ponovo u Marčanegli turnir na briškulu i trešete, 11. veljače bit će maskenbal u Roču, 18. veljače maskenbal je u Društvenom domu u Prodanima, 24. veljače na programu je maskenbal u Društvenom domu Krušvari, 25. veljače maskenbal u Hotelu Fontana u Buzetu.

Ove nam godine pusna nedeja pada 26. veljače kada će se održati mimohod sedamdesetak maškarnih grupa iz područja Buzeštine, te gostiju iz okolice. Ulicom II. Istarske brigade, tj. od vrtića do glavnog trga Fontana prodefilirat će oko tisuću maski sa popratnim alegorijskim kolima.
Mnoštvo posjetitelja moći će vidjeti tradicionalne buzetske maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, zvončari, ali i neke poznate osobe iz javnog života koje se samo na taj dan okupe na Fontani. Ovo peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja jedan divni svijet mašte, ali i kritičke realnosti. Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Trgu Fontana gdje će se izmjenjivati i predstavljati
maškarane grupe.

Mali maškarani mimohod djece vrtića i Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama održat će se 28. veljače.

Za sve maškare Buzeštine, maškare Sv. Ivana pripremile su večernju zabavu u nedjelju 26. veljače i u utorak 28. veljače u domu u Sv. Ivanu.

Vladavina maškara završava tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 01. ožujka u 18.30 na Mostu, no prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv.Ivan – Most i započinje u 15.30h. Prema legendi, ona potječe još od vlasnika mlinova u dolini Mirne među kojima je postojala jaka konkurentska netrpeljivost. To je trajalo sve dok se u maškarama nisu našli svi zajedno i spremili ovna za večeru, a nakon večere netko od njih bacio je rogove pojedenog ovna i zahtijevao da svađa prestane. Mlinari su to prihvatili i od tada se igra bacanje roga na Pepelnicu.

Buzetske maškare 2017. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji: TZ Grada Buzeta, Pusnog odbora, Mjesnih odbora, Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, Parka d.o.o. Buzet, MO Buzet, Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama i medijskih pokrovitelja: Radio Istra, HRT Radio Pula, Glas Istre, istarski.hr, Regional Express, TV Istra i TV Nova.